Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z naszą polityką prywatności
Aquafaba

Aquafaba co to jest i z czym to się je?

A je się bardzo smacznie.....wszystkim :)

Z cyklu GastroTrendowe ciekawostki, krótki wpis dotyczący alternatywy dla jajek nie tylko dla wegan, wegetarian i alergików ;)

Aquafaba to "cudowna" woda z ciecierzycy pozostająca po jej ugotowaniu lub odlana z puszki, czy ze słoika. Ma fantastyczne właściwości - doskonale zastępuje jajko co jest przydatne szczególnie wtedy, kiedy ma się w domu alergika jajecznego lub jeśli z produktami pochodzenia zwierzęcego nam nie po drodze.

 

Aquafaba świetnie się ubija, tworząc sztywną pianę, poza tym zachowuje się dokładnie jak jajo czyli skleja, spulchnia, łączy, dzięki temu można ją wykorzystywać m.in.do przygotowywania lodów, ciast, kremów, muffin, wege burgerów,  wege kotletów itp.

Odkrył ją Joël Roessel w 2014r, szukając alternatywy dla jajek. Woda nie zawiera glutenu ani jakichkolwiek dodatków chemicznych, jest źródłem antyoksydantów oraz wit.z grupy B.

1 żółtko = 1 łyżka aquafaby

1 białko = 2 łyżki aquafaby

całe jajo = 3 łyżki aquafaby

Wegan i wegetarian przybywa z każdym miesiącem, dlatego też aquafaba jest doskonałym rozwiązaniem dla restauracji, barów, czy cukierni posiadających w swojej ofercie produkty dla osób nie tolerujących jaja, bądź świadomie nie korzystających z produktów pochodzenia zwierzęcego. Dzięki takim składnikom i osoby wege mogą korzystać w pełni z uroków życia i raczyć się doskonałymi potrawami przygotowanymi przez szefów kuchni w lokach gastronomicznych.

Tak więc, korzystajcie z dobrodziejstwa natury, próbujcie, smakujcie i doświadczajcie :)

 

Zespół GastroTrend.pl

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl