Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Wentylacja

Układ wentylacyjny, łopaty wentylatowa, GastroTrend.pl, Poznań

 

Jaka powinna być wentylacja w lokalu gastronomicznym?

Gdzie jest „Serce” restauracji? Zainteresowani bardzo dobrze wiedzą :). Sercem, jest oczywiście kuchnia, bez której nie istniałby żaden, nawet najlepszy na świecie lokal. Jednak, żeby serce dobrze pracowało, musi być odpowiednio dotlenione.

Nadążanie za najlepszymi praktykami w prowadzeniu restauracji jest konieczne dla wszystkich właścicieli restauracji. Niezależnie od tego, czy poszukujesz lokalu pod nową restaurację, czy też prowadzisz już działalność od jakiegoś czasu, Twoja restauracja może dużo zyskać dzięki zapewnieniu płynnego przebiegu wszystkich zachodzących operacji. Posiadanie odpowiedniego systemu wentylacji w miejscu pracy jest konieczne zarówno dla zdrowia pracowników jak i komfortu klientów

Zacznijmy zatem od wyjaśnienia-co to jest wentylacja?

Wentylacja jest, to proces usuwania z pomieszczeń zanieczyszczonego powietrza i dostarczania w jego miejsce powietrza świeżego. Jest ona konieczna, ponieważ powietrze we wszystkich pomieszczeniach stale ulega zanieczyszczeniu.

Rodzaje wentylacji

Jak działa wentylacja grawitacyjna?

Powietrze dostaje się do budynku dzięki różnicy temperatury i gęstości powietrza wewnątrz i na zewnątrz budynku, przez nieszczelności w oknach i drzwiach lub poprzez nawiewniki. Wydostaje się poprzez kratki wentylacyjne.

Skuteczność tego typu wentylacji zależna jest od warunków atmosferycznych i zmienia się w ciągu roku. Na działanie wentylacji grawitacyjnej ma także wpływ otoczenie budynku, jego konstrukcja i rozmieszczenie pomieszczeń

Wentylacja mechaniczna- jak działa?

Wymuszony przepływ powietrza uzyskujemy się dzięki zastosowaniu wentylatora.

Wentylacja mechaniczna dzieli się na:

  1. wentylację wywiewną, która opiera się na zainstalowaniu wentylatorów w kanałach wentylacyjnych. Jest to najprostsze rozwiązanie, niestety niepolecane przez naszych ekspertów. Ten system wentylacji działa podobnie jak wentylacja grawitacyjna, gdzie powietrze dostaje się do budynku poprzez nieszczelności. Jednak zużyte powietrze jest wywiewane poprzez kratki wentylacyjne, które są podłączone do centralnego wentylatora.
  2. wentylację nawiewno-wywiewną, która jest lepszym rozwiązaniem, ponieważ doprowadzanie, jak i usuwanie powietrza jest możliwe dzięki zastosowaniu wentylatora.

Jak powinna działać wentylacja w kuchni lokalu gastronomicznego?

Posiadanie odpowiedniego systemu wentylacji w miejscu, gdzie praca wre pełną parą, jest konieczne, zarówno dla zdrowia pracowników, ich komfortu i komfortu klientów na sali restauracyjnej.

System wentylacyjny w kuchni restauracyjnej, kucharz stojący przy kuchence z duż ilością garnków, GastroTrend.pl, Poznań

Zły system wentylacji może skutkować naruszeniem bezpieczeństwa, wyższymi rachunkami, niższym morale pracowników, odkładającym się łatwopalnym tłuszczem, uciążliwym zapachem a co gorsze niezadowoleniem klientów.

Większość kuchni restauracyjnych składa się z kilku urządzeń do gotowania i zmywania o wysokiej intensywności, które są umieszczone na stosunkowo niewielkim obszarze. Może to szybko podnieść temperaturę w kuchni do nieznośnych poziomów, zwłaszcza w czasie upałów lub w bardzo pracowitych okresach.

Dobry system wentylacyjny pomoże zapewnić chłodzenie i obniży temperaturę w kuchni, usuwając ciepło i dostarczając stałe źródło chłodnego powietrza z zewnątrz.

System wentylacyjny w kuchni restauracyjnej, okap wentylacyjny, wyciąg, GastroTrend.pl, Poznań

Kuchnia musi być chłodna, a co za tym idzie bardzo dobrze wentylowana. Wyzwanie polega na utrzymaniu rozsądnej temperatury. W przeciwnym razie pracownicy będą popełniać błędy, a wszelkie urządzenia chłodnicze będą musiały pracować ciężej, zwiększając koszty prowadzenia firmy.

System wentylacyjny w kuchni restauracji, kucharz, trzymający płonącą patelnię

Tłuszcz jest kolejną "zmorą' w kuchniach restauracyjnych. Może powodować nieprzyjemne powietrze w kuchni, pokrywać ściany, sufity, podłogi czy sprzęt. Systemy do wentylacji, szczególnie te przeznaczone do usuwania tłuszczu, mogą pomóc w utrzymaniu czystości w kuchni.

Właściwa wentylacja znacznie poprawia jakość powietrza. Okapy wentylacyjne powinny być umieszczone tak blisko ściany, jak to tylko możliwe i bezpośrednio nad wszystkimi urządzeniami do gotowania, aby uzyskać większą wydajność.

System wentylacyjny w kuchni restauracyjnej, kucharz smażący ser na grillu, GastroTrend.pl, Poznań

Wentylacja w lokalu gastronomicznym -wymogi

Właścicielom lokali gastronomicznych często wydaje się, że wystarczy połączyć stalowe rury, zamontować wiatrak, podłączyć zasilanie i wentylacja gotowa. Niestety bez wyliczenia spadków ciśnień, sprężu wentylatora, wydajności i prędkości powietrza w kanałach, dobrej wentylacji zrobić się nie da.

Jakie zatem są wymogi wentylacji?

Kuchnia (część produkcyjna)

  • wielkość wymaganego strumienia powietrza- ok. 10-50 wymian na 1 h
  • wilgotność powietrza wewnętrznego - 40%-50%,
  • temperatura powietrza wewnętrznego - 20-22°C,
  • prędkość powietrza w miejscu pracy - 0,2÷0,3 m/s

Część jadalniana (pomieszczenie konsumpcyjne)

  • Wielkość wymaganego strumienia powietrza - 5-10 wymian na 1 h

Nasz zespół nie raz musiał się zmierzyć z wieloma problemami wentylacyjnymi u naszych klientów. Czasami klienci słyszeli od innych", że się po prostu czegoś nie da zrobić, my wychodzimy z założenia „jak się chce, to się da”, dlatego do każdego klienta, jego problemu i każdej wentylacji podchodzimy indywidualnie. Dzięki temu mamy zadowolonych klientów a „Serce” ich restauracji działa na najwyższym poziomie.

Wentylacja w kuchni restauracyjnej, wykonanie GastroTrend.pl

Wentylacja w kuchni restauracyjnej, wykonanie GastroTrend.pl

Wentylacja w kuchni restauracyjnej, wykonanie GastroTrend.pl

                            . Zdj.GastroTrend.pl

Wentylacja w lokalu gastronomicznym-przepisy

Wentylację, jako jedną z instalacji wymagającej odbioru przed otwarciem lokalu, projektuje się na zasadach zawartych w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2012 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75 poz. 690; § 147 - §154) Jest to dokument, na podstawie którego określa się podstawowe parametry związane z funkcjonowaniem wentylacji w danym budynku. Do tego dochodzi norma-PN-83/B-03430 „Wentylacja w budynkach mieszkalnych zamieszkania zbiorowego i użyteczności publicznej – Wymagania” (zmiana z dnia 8 lutego 2000 normy PN-83/B-03430/Az3:2000). W przypadku lokali gastronomicznych jest to dział „Budynki użyteczności publicznej”

 

Potrzebujesz pomocy w doborze odpowiedniego systemu wentylacyjnego? Skontaktuj się z nami a przyjedziemy, wymierzymy, podpowiemy, przygotujemy projekt, zamontujemy i dopilnujemy aby klimat w Waszej restauracji był bardziej przyjazny.

Zapraszamy do kontaktu poprzez formularz kontaktowy ,tel. 798 575 767 , lub 504 907 551

Restauracja, bar, kasa, kubeczki do kawy, herbaty, GastroTrend.pl, Poznań
 

                                                                                                                 Zespół GastroTrend.pl

 

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl